>More tomatoes / encore de tomates

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Another way of bottling tomatoes /

Une nouvelle façon de conserver les tomates

Halve 1 kilo of Roma tomatoes and put them on a baking tray with salt, olive oil and balsamic vinegar. Bake in the oven at 170°C for 45 – 60 minutes. Put the tomatoes in a sterilised jar and cover with olive oil.


Coupez en deux 1 kilo de tomates Roma et mettez-les sur un plaque de four avec du sel, de lhuile dolive et du vinaigre balsamique. Faites-les cuire au four à 170°C pour 45 – 60 minutes. Mettez les tomates dans un bocal sterilisé et couvrez-les de lhuile dolive.

We had a few tomatoes left over that wouldnt fit in the jar. I arranged them on plates with little goats cheeses, added some oregano leaves, salt an pepper and a little olive oil. It made a delicious first course.


Il y avait quelques tomates qui restaient. Je les ai mis sur des plats avec des petits pelardons de chèvre, des feuilles dorigan, sel et poivre et un peu de lhuile dolive. Cétait une entrée delicieuse.

It was market day today and as usual we went to the fish stall. We bought pageot (pink bream) for Lo Jardinièr and squid (encornet) for me. I made aïoli (garlic mayonnaise) to go with them.


Mercredi, cest le jour du marché à Gabian et nous sommes allés comme dhabitude au marchand de poisson. Nous avons acheté des petits pageots (dorades roses) pour Lo Jardinièr et des petits encornets pour moi. Jai préparé laïoli pour les accompagner.


Aïoli

1 egg yolk / 1 jaune dœuf

2 large cloves garlic, peeled / 2 grosses gousses dail épluchées

salt and pepper / sel et poivre

a squeeze of lemon juice / un peu de jus de citron

300 ml olive oil / huile dolive

Crush the garlic with the salt. Add the egg yolk and lemon juice. Pour the olive oil very slowly onto it while whisking until it has all emulsified.


Pilez lail avec le sel. Ajoutez le jaune dœuf et le jus de citron. Versez lhuile dolive peu à peu, très doucement, en le battant au fouet pour émulsionner lœuf et lhuile.

pageots – encornet – aïoli

And some friends had given us some lovely fresh figs –

Et des amis nous ont donné des belles figues fraîches –

3 thoughts on “>More tomatoes / encore de tomates

  1. >I do the same with my tomatoes when I have enough. They are delicious; Aioli is a good choice to go with the fish and I adore fresh figs; what a super lunch. I am sure your french followers are happy about your bilingual posts. I like it too I can refresh my long unused french. Merci beaucoup.

  2. Pingback: Moules farcies à la sètoise – stuffed mussels | food from the mediterranean

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